Postpartum depressie
Meer dan de helft van de kraamvrouwen heeft last van ‘kraamtranen’ ook wel ‘baby blues’ genoemd.
Dit zijn plotselinge stemmingswisselingen en/of onverwachtse huilbuien. Na een paar dagen verdwijnen deze klachten vanzelf. Maar sommige vrouwen zijn langer dan twee weken somber.
Blijf jij ook prikkelbaar, angstig, neerslachtig…? Lees dan verder.
Een postpartum depressie (ook wel postnatale depressie of zwangerschapsdepressie genoemd) ontwikkelt zich bij ongeveer 10-15 % van alle pas bevallen vrouwen. Sommige vrouwen hebben het gevoel dat ze de enige zijn die deze gevoelens ervaren en er ontstaat vaak angst, schuldgevoel of gevoel van schaamte door het taboe dat heerst over dit onderwerp. Weet dan ook dat je niet de enige bent en dat je er geen schuld aan hebt!
Wat veel mensen niet weten is dat ook partners te maken kunnen krijgen met een postpartum depressie (https://lkpz.nl/depressie-vader/). Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 5-10% van de partners te maken krijgt met een depressie rondom de geboorte van een kind. Ook partners mogen contact opnemen Bij Tonia.
Een veel gestelde vraag die ik krijg, is wat het verschil is tussen een postpartum-, postnatale- en zwangerschapsdepressie? Het zijn verschillende termen maar hetzelfde wordt bedoeld.
Postpartum betekent ‘na de bevalling’. Postnataal betekent ‘na de geboorte’. Deze tweede term wordt minder gebruikt omdat het lijkt alsof de baby depressief is en niet de moeder.
De term ‘zwangerschapsdepressie’ voldoet ook niet omdat een postpartum depressie zich in de zwangerschap kan ontwikkelen, maar ook zeker na de bevalling.
Ervaar je één of meerdere van onderstaande klachten, neem contact met mij op:
Je voelt je somber of verdrietig
Je voelt je machteloos, wanhopig, angstig of piekert veel
Je voelt je leeg
Je hebt nergens zin in
Je bent niet blij met de baby, je kunt niet genieten van de baby of je hebt geen moeder-gevoelens
Je bent bang dat je niet voor de baby kunt zorgen
Je bent overbezorgd voor je baby
Je hebt negatieve gevoelens over jezelf, je baby of je gezin
Je voelt je schuldig
Je bent heel moe en/of lusteloos
Je hebt last van huilbuien
Je bent prikkelbaar/ snel boos
Je kunt je minder goed concentreren en/of moeilijk de aandacht ergens bijhouden
Je bent vergeetachtig
Je kunt niet slapen of wilt alleen maar slapen
Je hebt geen zin in eten of juist heel veel zin in eten
Je voelt je waardeloos, je hebt weinig vertrouwen in jezelf of je voelt je een slechte moeder
Je hebt lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid of duizelig
Ervaar jij één of meerdere van bovenstaande klachten, neem contact met mij op.
Een intakegesprek is altijd gratis.
Ik neem jouw klachten serieus, Bij Tonia kan je ruimte geven aan je gevoelens en samen kijken we hoe jij je weer beter kunt gaan voelen. Dit kan (enkel met toestemming van jou) in samenwerking gaan met je huisarts en wanneer nodig zal een doorverwijzing plaats vinden. Ruimte geven aan je gevoelens door te praten en/of het doen van oefeningen helpt bij het herstel van een postpartum depressie.
Je kunt zo somber zijn dat je denkt dat jij of je baby beter dood kunnen zijn. Bij sommige vrouwen kan het negatieve gevoel ernstige vormen aannemen waarbij een postpartum psychose ontstaat; een zeldzame aandoening die vaak ontstaat in de eerste vier weken na de bevalling waarbij je last krijgt van waanbeelden, hallucinaties en/of een vertekend beeld van de werkelijkheid. Je kunt denken dat je kind niet van jou is of gedachte hebben dat je jouw kind of jezelf iets wilt aan doen.
Herken je dit? Schakel dan direct deskundige hulp in: bij direct gevaar, bel 112.
Via www.113.nl kun je (anoniem-) chatten of bel gratis naar 0800-0113.
Maak je plannen om jezelf of baby pijn te doen? Neem direct contact op met je huisarts.
Ik ervaar dat vrouwen graag willen weten ‘waar het nu vandaan komt’. Het is logisch dat jij je gevoel wilt begrijpen. Er is niet één duidelijke oorzaak van een postpartum depressie. Een combinatie van biologische- (bijvoorbeeld aanleg, verandering van de hormoonhuishouding, tekort aan vitaminen), psychische- (bijvoorbeeld onzekerheid, perfectionisme, hoge verwachtingen) en sociale factoren (dingen die je bijvoorbeeld hebt meegemaakt zoals een sterfgeval in de familie, een moeizame zwangerschap, relatieproblemen, weinig steun van je omgeving) dragen bij aan de ontwikkeling van een postpartum depressie. Maar ook het maatschappelijk beeld dat tegenwoordig bestaat (‘het krijgen van een kind is het mooiste dat je kunt overkomen’ en de bekende ‘roze wolk’ die er ‘moet’ zijn) dragen hieraan bij. Hier vind je een folder over postpartum depressie met meer informatie.
Stichting Me Mam wil moeders die na een bevalling psychische klachten ervaren, beter ondersteunen in het herstel proces. Kijk op hun platform: https://www.memam.nl
Lees je dit en merk je dat je partner of iemand anders in je naaste omgeving misschien een postpartum depressie heeft, dan is dat ook moeilijk voor jou! Je maakt je misschien zorgen, je voelt je machteloos en hebt het gevoel dat niets helpt.
Hieronder vind je tips bij een postpartum depressie en contact Bij Tonia opnemen mag altijd.
Tips bij een postpartum depressie:
1. Neem de klachten serieus. Erken en herken klachten bij jezelf of je naaste. Probeer je niet tegen de gevoelens te verzetten. Het erkennen en herkennen van klachten helpt in herstel.
2. Zoek hulp wanneer je je zorgen maakt. Of dat nu jezelf betreft of wanneer je een postpartum depressie bij een naaste herkend. Er zijn vrouwen die door uiteenlopende redenen de gevoelens ontkennen. Gebrek aan blijdschap voor de baby, somberheid, futloos zijn… de klachten staan meestal haaks op de ‘verwachte roze wolk’ waardoor gevoelens van schaamte of schuld de kop op kunnen steken. Maak de gevoelens bespreekbaar door ze te benoemen (en luister), het kan enorm opluchten. Maak je je zorgen; neem (geheel vrijblijvend) contact op Bij Tonia
3. Praat erover. Zoals nu vaker genoemd, probeer over je gevoelens te praten. Of dat nu is met naasten, lotgenoten of je verloskundige. Vind je het lastig of voel je je niet gehoord, stuur mij een bericht via whatsapp, e-mail of de contactpagina of plan direct een afspraak (het eerste telefonische gesprek is gratis!).
4. Wees lief voor jezelf. Het krijgen van een baby is een ‘life event’ en heeft dan ook veel impact op je. Wees niet te streng voor jezelf, je kunt niet alles in één keer goed doen, fouten maken mag, zoek steun.
5. Probeer rust te nemen en vraag hulp. Laat je partner of iemand anders in je omgeving zorgdragen voor de baby zodat je tijd voor jezelf kunt nemen.
Wil je nog meer weten? Kijk ook op mijn instagram of neem contact op.